U crkvi sv. Nikole biskupa u Vinkovcima orguljaškim koncertom Martin Raguž, Dragan Trajer i Kristijan Granić otvorili su 9. Vinkovački orguljaški festival – Organum Cibalae. Publika je mogla čuti djela Nicolausa Bruhnsa, Cesar Francka, Franciscoa Correra de Arauxoa, Johana Sebastiana Bacha, Adolfa Friedricha Hessea, Leona Boellmanna, Jacquesa-Nicolasa Lemmensa, te domaćih skladatelja Franje Draguna i mladog skladatelja i orguljaša Martina Raguža. U ovih proteklih devet godina na orguljama u ovoj crkvi održani su brojni koncerti vrsnih orguljaša. Na koru ove crkve ove se orgulje nalaze od 2009. godine. Ove orgulje su klasične elektromagnetske s dva manuala i pedalom, te 21 registrom. Dar su nizozemske župe sv. Jakova i Martina iz Schiedama. Ormar u koji su orgulje smještene projektiran je u tvornici orgulja Slooff-Orgelbouw iz Nizozemske, čiji je direktor g. Nico Slooff, a koji je puno pomogao u nabavci ovih orgulja. Orgulje je 1950. godine izradila tvrtka Spiering Dordrecht iz Nizozemske, a u ovu crkvu su ih postavila braća Franjo i Petar Moritz iz Ilače. Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima dr. Dražen Švagelj istaknuo je slijedeće: “Naš je cilj privući što više ljudi, a posebice mladih, da uživaju u čarobnom zvuku kraljice instrumenata – orgulja. Jedini način za to je sustavno organiziranje ovako jednog ozbiljnog orguljaškog festivala uz mogućnost da i Vinkovčani dožive veličinu i ljepotu svojih orgulja u vinkovačkim crkvama, sv. Euzebija i Poliona, sv. Vinka Pallottija i ovdje u crkvi sv. Nikole biskupa. Isto tako mi se trudimo da gostujemo i u okolnim mjestima pa smo tako u Vukovaru skoro redovno, bili smo i u Otoku, Ilači, Privlaci, Tovarniku, a bili smo i u Tolisi u Bosni i Hercegovini. Na festivalu sudjeluju mladi glazbenici kojima dajemo priliku da se afirmiraju, ali dovodimo i ponajbolje hrvatske orguljaše kao što je  Edmund Andler Borić ili Milan Hibšer koji nam dolazi ove godine u Vinkovce te u Vukovar gdje će nastupiti s poznatim hrvatskim violinistom Krešimirom Marmilićem“.

Martin Raguž prvi put je na Vinkovačkom orguljaškom festivalu nastupio 2019. godine, a taj je nastup za njega bio važan jer se tada prvi put publici predstavio i kao skladatelj, a isto tako s tim koncertom je i ozbiljnije ušao u orguljašku glazbu. Rođen je 1999. godine u Slavonskom Brodu. Godine 2018. upisao je preddiplomski studij Teorije muzike, odsjek za instrumentalne studije i kompoziciju s teorijom na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a koji je završio obranom završnog rada iz polifonije na temu Analiza stavka Kyrie iz Requiema Györgyja Ligetija pod mentorstvom profesora Davora Bobića. Tijekom zimskog semestra 2020./2021. akademske godine u sklopu Erasmus+ programa studirao je na Akademiji za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) Teoriju glazbe u klasi prof. Jonathana Gerharda Starka, Kompoziciju u klasi prof. Wolframa Wagnera i Orkestraciju u klasi prof. Marka Markuša. Trenutno je na 5. godini na diplomskom studiju teorije muzike na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Izučava kompoziciju kod prof. Davora Bobića, sklada, aranžira, član je Osječkog puhačkog orkestra i Big Banda Osijek, gdje svira tenor saksofon te radi kao orguljaš i zborovođa u crkvi Sv. Martina biskupa u Strizivojni.

Dragan Trajer rođen je u Zagrebu. Završio je studij prava na Pravnom fakultetu u Osijeku te studij glazbene pedagogije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Privatno se glazbeno obrazovao kod Slavena Batoreka, Vesne Komar i Mirte Masle, a poduku iz orgulja primio je od Krešimira Hasa i Vinka Sitarića. Na studiju glazbene pedagogije klavir je usavršavao kod mr. art. Renate Karša. Od 2002. godine orguljaš je mješovitog zbora župe Sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima, a od 1997. do 2022. godine bio je klavijaturist zbora mladih. Održavao je niz samostalnih cjelovečernjih orguljaških koncerata na vinkovačkom području. Često surađuje s različitim ansamblima, primjerice s vinkovačkim Komornim zborom Cibalae (2005. – 2006.) te redovito s VA Stretta. Stalni je sudionik vinkovačkog orguljaškog festivala Organum Cibalae, od utemeljenja 2015. godine, a 2019. godine nastupio je na koncertu u sklopu projekta orgOS. Radio je kao stalni sudski tumač i prevoditelj za engleski jezik, kao učitelj glazbene kulture te kao nastavnik glazbene umjetnosti (Osijek i Vinkovci).

Kristijan Granić rođen je u Zagrebu. Zanimanje za glazbu pokazuje još u ranim osnovnoškolskim danima, no tek 2019. godine upisuje Glazbenu školu Josipa Runjanina u Vinkovcima, u kojoj je završio dva pripremna razreda (teorijski odjel) u istoj školskoj godini. Dobitnik je nagrade Laureat na Međunarodnom natjecanju iz harmonije i kontrapunkta 2022. godine. Sudjelovao je na seminarima profesora K. Krasnitskog i D. Bratića,
Klavirskoj smotri mladih pijanista u Slatini. Redovno sudjeluje u projektima i koncertima glazbene škole Josipa Runjanina. Ove godine upisuje treći razred srednje glazbene škole na klavirskom odjelu.
Aktivno sudjeluje u glazbenom životu župe Bezgrešnog Srca Marijina u vinkovačkom Novom Selu od 2017. godine. 2018. počinje pokazivati interes za orgulje te iste godine, na poziv voditeljice, postaje
orguljaš velikog župnog zbora, u kojemu je i sada.

Crkva sv. Nikole biskupa u Vinkovcima – Martin Raguž, Dragan Trajer i Kristijan Granić (foto Silvio Jergović)

Crkva sv. Nikole biskupa u Vinkovcima – Dragan Trajer, Martin Raguž i Kristijan Granić (foto Silvio Jergović)

By silvio