Vijesti s festivala

U Vukovaru održan orguljaški koncert posvećen Johannu Sebastianu Bachu

08. rujna 2022. godine 23:05

Tekst i fotografije: Silvio Jergović

Zahvaljujući ponajboljem hrvatskom orguljašu Edmundu Boriću Andleru vukovarska publika imala je prilike uživati u odličnom koncertu u kojemu su izvođena djela Johhana Sebastiana Bacha. Ovaj koncert vrlo je zahtjevan za izvođenje, te se zbog toga rjeđe izvodi. Vukovarski župnik i gvardijan fra. Ivica Jagodić nije krio oduševljenje što je ovakav koncert održan u Vukovaru, kao i orguljašica č.s. Mirela Štraub. Brojni vukovarci koji su prisustvovali ovom koncertu nisu skrivali oduševljenje i zadovoljstvo održanim koncertom.

Edmund Borić Andler (foto: Silvio Jergović)

____________________________________________________________________________________________________

07. rujna 2022. godine 23:15

Tekst i fotografije: Silvio Jergović

Održan koncert vrsnih glazbenika u crkvi sv. Mateja apostola evanđelista u Tovarniku

U prepunoj župnoj crkvi u Tovarniku su nastupili Edmund Borić Andler na orguljama i Bruno Philipp s klarinetom, koji su održali izvrstan koncert. Jedan od ciljeva ovog festivala je prikaz mogućnosti upotrebe uz orgulje i drugih instrumenata u koncertne svrhe. Ovim koncertom je to odlično prikazano. Ova dvojica vrsnih umjetnika izvodili su djela D. Cimarosa, T. Albinonia, M. Miletića, G. F. Handela, R. M. Endersena i A. Marcelloa koja je publika s oduševljenjem prihvatila. Sve pohvale umjetnicima udijelio je i utemeljitelj ovog festivala maestro Ivan Matarić, koji je pomno i s velikom oduševljenjem pratio ovaj koncert. Domaći župnik vlč. Stjepan Vukovac nije krio veliko zadovoljstvo što je ovakav koncert održan u njegovoj župi u Tovarniku, te što su župljani u velikom broju došli poslušati ove vrsne umjetnike.

Edmund Borić Andler (lijevo) i Bruno Phillipp (desno) – (foto: Silvio Jergović)
S lijeva na desno: vlč. Stjepan Vukovac, Edmund Borić Andler i Bruno Phillip (foto: Silvio Jergović)

.

____________________________________________________________________________________________________

05. rujna 2022 23:30

Tekst i fotografije: Silvio Jergović

Održan koncert mladih orguljaša

U vinkovačkoj crkvi sv. Nikole biskupa održan je koncert mladih orguljaša Martina Raguža, Lorene Herman i Kristijana Granića.

Kao i svake godine Vinkovački orguljaški festival pruža priliku mladim orguljaškim umjetnicima da pokažu svoje umijeće sviranja orgulja. To je važno zbog toga da se mladi orguljaši potaknu na sviranje orgulja, ne samo u liturgijske svrhe, već i u koncertne.

Ovaj koncert pokazao je kako su ovih troje mladih orguljaša, koji su potaknuti ovim festivalom, sve više usavršavaju vještinu sviranja orgulja održali odličan koncert.

S lijeva na desno: Martin Raguž, Lorena Herman i Kristijan Granić (foto: Silvio Jergović)

Mlada orguljašica Lorena Herman prilikom koncerta (foto: Silvio Jergović)

Mladi orguljaš Kristijan Granić (foto: Silvio Jergović)

Martin Raguž prilikom koncerta (foto: Silvio Jergović)
Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima dr. Dražen Švagelj predaje prigodne poklone nakon koncerta (foto: Silvio Jergović)

____________________________________________________________________________________________________

04. rujna 2022. 23:05

Tekst i fotografije: Silvio Jergović

Koncert VA Stretta, Dragana Trajer (orgulje) i Dine Heđi (violina) održan je večeras u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova s početkom u 1915 sati.

U vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova večeras je održan koncert na kojem su nastupili VA Stretta, Dragan Trajer (orgulje) i Dino Heđi (violina). U ovom odličnom bogatom koncertnom programu vukovarska publika je uživala u djelima poznatih skladatelja poput M. Lešćana, A. Vidakovića V. Sunka, N. Eginskia, A. Guilmanta, M. Duprea, L. A. Lefebure-Welya, G. Pierluigia da Palestrina, M. Grancinia, I. M. Lukačića, J. S. Bacha, K. Jenkinsa, G. Puccinia, A. L. Webbera i R. Levlanda. Na kraju ovog vrhunskog glazbenog događaja publika je izvođače nagradila velikim pljeskom. Prigodne poklone izvođačima su u ime organizatora uručili dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru Petar Elez i predsjednik OMH u Vinkovcima Dražen Švagelj.

                               

VA Stretta nastao je u Vinkovcima okupljanjem zaljubljenica u klasičnu glazbu i dugogodišnjih sudionica u glazbenom životu grada, na području zborske, solističke i folklorne glazbe. Okosnicu repertoara čine skladbe oratorijskog tipa, Lied te komorne a cappella skladbe različitih glazbeno-stilskih razdoblja. Članice ansambla su sopranistice Vedrana Rimac, Vesna Babić i Aleksandra Stočko, mezzosopranistice su Irena Štimac Ogrić, Anita Perić, te Ivana Tuškan, koja je ujedno i umjetnička voditeljica Ansambla. U proteklom razdoblju Ansambl je održao desetak cjelovečernjih koncerata duhovne klasične glazbe u Vukovaru, Osijeku, Županji i Vinkovcima, koncert Arie antique, koncert u sklopu projekta orgOS, te zajednički koncert VA Gimnazije Županja (Pjesma priča najljepše priče: večer arije, songa, mjuzikla i filmske glazbe). Ansambl je ostvario i nekoliko manjih nastupa s tematski profiliranim programom: primjerice 2017., 2019. te 2020. godine na Vinkovačkom orguljaškom festivalu – Organum Cibalae, te u sklopu predavanja Dora Pejačević kao čitateljica, u ožujku 2019. godine. U pripremi su i novi , tematski ciklusi i projekti. Planirana je i suradnja sa slično profiliranim ansamblima, te sudjelovanje na glazbenim festivalima, natjecanjima i smotrama.

Dragan Trajer rođen je u Zagrebu. Završio je studij prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, te studij glazbene pedagogije na Akadenmiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Privatno se glazbeno obrazovao kod Slavena Batoreka, Vesne Komar i Mirte Masle, a poduku iz orgulja primio je od Krešimira Hasa i Vinka Sitarića. Od 2002. godine orguljaš je mješovitog zbora župe sv. Vinka Pallottija u Vinkovcima, a od 1997. do 2022. godine bio je klavijaturist zbora mladih. Održavao je niz samostalnih cjelovečernjih orguljaških koncerata na vinkovačkom području. Često surađuje s različitim ansamblima, primjerice s vinkovačkim Komornim zborom Cibalae (2005. – 2006.), te redovito s VA Stretta. Stalni je suradnik Vinkovačkog orguljaškog festivala – Organum Cibalae, od utemeljenja 2015. godine, a 2019. godine nastupio je na koncertu u sklopu projekta orgOS.

Dino Heđi rođen je u Vinkovcima. Učenik je drugoga razreda Srednje glazbene škole Josipa Runjanina u Vinkovcima, na Odsjeku za gudače – violinu, u klasi profesorice Aleksandre Stočko. Član je školskog gudačkog tria.

———————————————————————————————————————————————————————–

04. rujna 2022. 14:00

Tekst i fotografije: Snježana Kraljević

Svečanom koncertnom misom koju je u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u nedjelju 4. rujna predvodio domaći župnik Florijan Kvetek, započeo je 8. Vinkovački orguljaški festival (VOF) – Organum Cibalae.

Pjevanje je animirao domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s orguljašicom i voditeljicom Dubravkom Vukovarac, prof. Zbor je otpjevao: od Ivana Širokoga Uđite s hvalama (r. 1957.), Misu u čast sv. Katarine Rudolfa Matza (1901. – 1989.) – Slavu dopunio Antun Čelar, od Anđelka Klobučara (1931. – 2016.) Riječ tijelom postade, od Đure Tomašića (1926. – 2006.) Darove prinesite – obrada Miroslav Martinjak, O salutaris Hostia Charlesa Gounoda (1818. – 1893.), Gregorijanski himan – obrada Na Isusov se spomen sam A. Klobučara i Zdravo Djevo čista također od A. Klobućara. Matzova misa i Klobučarove pjesme pjevane su u spomen na 120. obljetnicu rođenja Rudolfa Matza i 90. obljetnicu rođenja Anđelka Klobučara.

Orgulje crkve Sv. Euzebija i Poliona su mehaničke orgulje s 18 registara, dva manuala i pedalom s pozitivom u korskoj ogradi i zasebnim sviraonikom. Povijesni su instrument i vrijedno umjetničko ostvarenje Franza Vogta iz Pečuha. Građene su oko godine 1850., a prepravljane više puta – 1926. i 1959. godine. Ipak, pažljivo čuvane i njegovane, i danas posjeduju odličnu zvučnost, dobro prilagođenu crkvenom prostoru. Vrlo je kvalitetno i njihovo klasicistično kućište s dvama krilima.

Organizatori VOF-a koji traje od 4. do 9. rujna u Vinkovcima, Vukovaru, Tovarniku i Ilači su Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar, Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Đakovačko-osječka nadbiskupija. Koncerti se održavaju uz potporu Ministarstva kulture RH.

„Zahvalni smo svim izvođačima, crkvenom pjevačkom zboru sv. Cecilija Vinkovci, orguljašici i voditeljici Dubravki Vukovarac, VA Stretti, voditeljici Ivani Tuškan, Draganu Trajeru, Dini Heđiju, Martinu Ragužu, Loreni Herman, Kristijanu Graniću, Edmundu Andleru-Boriću, Bruni Philippu te Goranu Končaru, koji su se rado odazvali podržavajući ovaj projekt. Veliko hvala našim domaćinima koji su nesebično ustupili crkvene prostore i orgulje, u Vinkovcima župnicima Florijanu Kveteku i Ivanu Đakovcu, u Tovarniku Stjepanu Vukovcu, u Ilači Vedranu Biliću, a u Vukovaru gvardijanu i župniku fra Ivici Jagodiću. Pozivamo sve Vas koji volite orguljašku glazbu da nam se pridružite i uživate u zvucima orgulja“, zajedničko je slovo svim ljubiteljima orguljaške glazbe objavljeno u prigodnoj brošuri, a koje potpisuju doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, Silvio Jergović, dipl. ing., voditelj Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar Ivan Matarić, prof., predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj i Lidija Miletić, prof., predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.

Crkveni pjevački zbor sv. Cecilija župe sv. Euzebija i Poliona Vinkovci (foto: S. Kraljević)
Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Florijan Kvetek (foto: S. Kraljević)
Prepuna crkva župe sv. Euzebija i Poliona (foto: S. Kraljević)