Koncert u Vukovarurpt

U Vukovaru u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, u okviru festivala, održan je koncert mladih orguljašica Lorene Herman i Lucije Matković. Na koncertu su izvele djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Dietricha Buxtehudea, Felixa Mendelssohna, Johana Sebastiana Bacha, Mauricea Duruflea i Antonia Vivaldia, a od domaćih skladatelja izvedena su djela Anđelka Klobučara i Ivana Božičevića. Zanimljivost ovog koncerta je da su Lorena i Lucija tri skladbe izvele četveroručno.

Koncertu su, pored brojnih posjetitelja, nazočili novi vukovarski gvardijan i župnik fra. Tonio Vučemilović, predsjednik OMH u Vinkovcima dr. Dražen Švagelj, voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović, te predsjednica OMH u Vukovaru Lidija MIletić, koja se Loreni i Luciji zahvalila u ime svih organizatora ovog festivala i predala im prigodni poklon.

Dr.sc. Zrinka Šimunović o koncertu:

Drugi po redu koncert 9. Vinkovačkog orguljaškog festivala Organum Cibalae 2023. održan je u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Mlade umjetnice, Lorena Herman i Lucija Matković, osmislile su i izvele zanimljiv i raznolik repertoar skladbi izvorno pisanih ili prilagođenih za orgulje. Ono po čemu je večerašnji koncert bio poseban je nekoliko izvedbi skladbi četveroručno, a što je za koncerte koje smo imali priliku čuti na prethodnim festivalima rijetkost.

Lucija i Lorena pronicljivo i majstorski uvele su nas u orguljašku večer jednostavnošću i svježinom čiste radosti Mozartovske glazbe Sonatom u b-molu, pisanom za klavir četveroručno. Da bi nas u središnjem dijelu koncerta Canzonom za orguljski duo Anđelka Klobučara povele u dramatične, tamne i meditativne orguljske širine. Posebnost vukovarskih orgulja došla je do izražaja u raskošnoj izvedbi Preludija i fuge u G-duru Johanna Sebastiana Bacha gdje smo u orguljaškom višeglasju doživjeli potvrdu zašto su orgulje prozvane kraljicom instrumenata. Simfonijski zvuk orgulja posebno je došao do izražaja u skladbi Mauricea Durufléa pod nazivom Méditation nakon koji je uslijedio fluidan, senzibilan i gotovo opipljiv orguljaški haiku, skladba Ivana Božičevića, 5 Haiku prema Bashou. Kako su nas uvele u čaroliju orgulja tako su nas Lorena i Lucija i ispratile. Prvi stavak Proljeća, Antonija Vivaldija opet je prizvao istinsku radost i jednostavnu ljepotu glazbe poznatu probranoj publici koja je ovacijama ispratila mlade umjetnice.

Zanimljivo je kako su obje večerašnje izvođačice uz studij Glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu usporedo pohađale Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, smjer Orgulje u klasi prof. Josipe Leko. Kao orguljašice, ostvarile su veći broj nastupa na samostalnim, skupnim koncertima i orguljaškim festivalima. S obzirom na to da su i Lucija i Lorena ovogodišnje maturantice na orguljama, možemo reći kako je pred njima još puno koncerata te se nadamo da ćemo na sljedećim vinkovačkim orguljaškim festivalima imati priliku pratiti njihov rast.

Fotografije: Lorena Herman i Lucija Matković u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru (autor Benjamin Stjepanović)

By silvio

2 thoughts on “Održan koncert u Vukovaru”
  1. Koncert ovih mladih cura bio je odličan. Program koncerta je bio odlično osmišljen. Čestitam mladim orguljašicama na izvrsnom koncertu. Samo tako nastavite i nebo vam je granica. Bilo bi dobro kada bi opet napravili koncert u Vukovaru. Publika je uživala.

Comments are closed.