O festivalu

CILJ FESTIVALA

Glavni cilj festivala je popularizirati orgulje kao koncertni instrument, te podignuti razinu kulture slušanja orguljaških koncerata. Drugi cilj festivala je potaknuti mlade osobe na sviranje orgulja u koncertne svrhe. Treći cilj festivala je mladim orguljašima pružiti priliku da pokažu svoje umijeće sviranja orgulja.

Ovaj festival se sastoji iz nekoliko dijelova. Prvi dio predstavlja mlade neafirmirane orguljaše, na način da im se pruži prilika da pokažu svoje umijeće i dostignuća u sviranju orgulja. U drugom dijelu predstavljaju se mlađi, već pomalo afirmirani orguljaši. U trećem dijelu nastupaju već ugledni i afirmirani orguljaši koji zajedno s drugim umjetnicima prikazuju koncertne mogućnosti orgulja ili kako orgulje koncertno funkcioniraju s različitim drugim instrumentima.

………….

Cijenjeni posjetitelji,

poštovani ljubitelji orgulja i orguljaške glazbe,

dragi prijatelji!

Osobita mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati na Vinkovačkom orguljaškom festivalu – Organum Cibalae. Nadam se i vjerujem da ćemo zajedno doživjeti mistične i čarobne zvukove orgulja u svim njihovim nijansama.

Hrvatska kulturna zajednica u Švicarskoj, kao suorganizator festivala i pomoću svoga dugogodišnjeg predsjednika, glazbenika i orguljaša, želi podržati Vinkovce u nastojanju povratka grada u središte kulturne ponude Slavonije i Srijema.

Hrvatska kulturna zajednica u Švicarskoj sentimentalno je vezana za vaš kraj od samog početka Domovinskog rata. Razoreni Vukovar, teško stradala bolnica u Vinkovcima, protjerani narod… sve je to i nas teško pogodilo.

Željeli smo i pomogli smo u granicama naših mogućnosti. Prve orgulje u crkvi svetog Filipa i Jakova u Vukovaru kupljene su uz našu pomoć. Naš prvi boravak među vama dogodio se prigodom kolaudacije orgulja (13. ožujka 2005.), a nastavio se 2008. otvaranjem dječjeg igrališta u Vinkovcima za kojeg smo u Švicarskoj organizirali više humanitarnih akcija pod imenom “Pazi ne gazi”. I na koncu, predstavljanjem našeg časopisa “Društvene obavijesti” na Slavonijaliberu 2012. godine.

Na plodonosnoj i prijateljskoj suradnji zahvaljujemo predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima – dr. Draženu Švagelju, voditelju podružnice Hrvatske matice iseljenika u Vukovaru – Silviu Jergoviću, te ravnatelju Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci – Branku Tomiću.

Velika nam je želja da i ovaj projekt bude puni uspjeh i kruna naše suradnje.

Dobro došli u čaroban svijet glazbe.

prof. Ivan Matarić, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj

Cijenjeni ljubitelji orguljaške glazbe,

kao plod dugogodišnje suradnje Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj, Hrvatske matice iseljenika – podružnice Vukovar i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, a na ustrajni poticaj i svesrdnu pomoć prof. Ivana Matarića odlučili smo se zajednički pokrenuti Vinkovački orguljaški festival i predočiti vam čarobno bogatstvo i raskoš zvuka naših orgulja.

Zahvalni smo svim izvođačima koji su se odazvali i rado podržali ovaj projekt svojim nastupima na festivalu.

Veliko hvala našim domaćinima koji su nesebično ustupili crkvene prostore i orgulje.

Pozivamo sve vas koji volite orguljašku glazbu da nam se pridružite i uživate u zvucima orgulja.

doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima

Silvio Jergović dipl. ing., voditelj vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika