U središnjoj vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona upriličena je koncertna misa u 1030 sati. Kao i svake nedjelje misu su uveličali svojim pjevanjem članovi Crkvenog pjevačkog zbora Sveta Cecilija koji neprekidno djeluje u ovoj župi od 1925. godine. Ova koncertna misa posvećena je u spomen na Mihu Demovića, koji je preminuo u ožujku ove godine i 130. obljetnicu smrti Charlesa Gounoda. Na koncertnoj misi bila su izvedena djela Charlesa Viliersa Stanforda (obr. I. Andrić), Ivana Mažuranića, Mate Lešćana (obr. M. Mataković Rožić), Charlesa Gounoda, Mihe Demovića, Gulianoa Caccinia i Petra Perice/Milana Smolka. Svetu misu predvodio je domaći župnik Florijan Kvetek. Sve nazočne na misi svojim pjevanjem je oduševio crkveni zbor. Posebno oduševljenje publike je izazvala emotivna izvedba Caccinijeve Ave Marie koju je otpjevala članica zbora Vedrana Rimac.

Na ovu koncertnu misu osvrnula se dr.sc. Zrinka Šimunović riječima:

Treći koncert 9. vinkovačkog orguljaškog festivala održan je u Crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. Dubravka Vukovarac, voditeljica Zbora sv. Cecilije i orguljašica ove župne crkve izabrala je koncertni program prilagođen bogoslužju tijekom kojeg je i izveden. Ulaznom pjesmom Slavite Boga u svetištu Njegovu, skladatelja Charlesa Villiersa Stanforda, a u obradi Ivana Andrića svečano je započelo misno slavlje. Hrvatsku misu u čast sv. Mihaela arkanđela skladatelja Ivana Mežnarića ovaj zbor često izvodi u posebnim i svečanim prilikama te ju je i ovaj put izveo sigurno i glasovno ujednačeno uz harmonijski i ritamski zanimljiva orguljaška intermezza. Posebnost koncerta bila je izvrsna a cappella izvedba skladbe Zdravo Tilo s prizvukom dalmatinskoga pučkog pjevanja, skladatelja te dugogodišnjeg glavnog dirigenta crkvenog zbora zagrebačke katedrale, Mihe Demovića. Kao i vokalno-orguljaška uspješnica Ave Maria Giulia Caccinia koju su nadahnuto i vrlo emotivno izvele sopranistica Vedrana Rimac i orguljašica Dubravka Vukovarac. Pjesmom Do nebesa, hrvatskog skladatelja i mučenika Petra Perice, u suglasju zbora i orgulja završilo je misno slavlje, a organizatori festivala zahvalili su izvođačima na doprinosu očuvanju kulturne baštine.

Voditeljica zbora i orguljašica Dubravka Vukovarac i članica zbora Vedrana Rimac nakon mise. (Foto: Silvio Jergović)

Prvi red fotografija: župnik Florijan Kvetek predvodi misno slavlje, te crkveni zbor sv. Cecilija na koru. (Foto: Silvio Jergović)

By silvio